Verdien geld met je website

In vijf simpele stappen

WordPress of Wix

Waarom ik WordPress verkies boven Wix

De eerste website die ik bouwde, was gemaakt in Netscape. Daarna heb ik gebruik gemaakt van Joomla en sinds een aantal jaren ben ik verslingerd aan WordPress. Tegenwoordig zie ik veel reclame voor Wix voorbijkomen. Toch kies ik altijd voor WordPress.

Ik verkies WordPress boven Wix om de simpele reden dat WordPress mij als ontwikkelaar volledige vrijheid geeft. Dat geldt niet alleen voor de manier waarop ik mijn website eruit wil laten zien, het geldt ook voor de vrijheid die ik heb om te doen wat ik wil met mijn site. Ik kan hem altijd verhuizen of verkopen, omdat het mijn eigendom is. Bovendien is het programma gratis.

Hoe kan WordPress gratis zijn?

Het is een open source programma. Dit betekent dat een grote groep vrijwilligers (ca. 70 mensen) zich met de ontwikkeling van dit programma bezig houdt. Zij worden hier niet voor betaald en willen hier ook niet voor betaald worden. Het subtiele verschil is dat men niet aan WordPress verdient, maar met WordPress.

De basis van WordPress is voor iedereen gratis. Maar men kan extra functionaliteit kopen in de vorm van plug-ins en templates. In principe heb je geen betaalde versies nodig om je site te maken. Betaalde versies geven wel extra mogelijkheden. Zo kun je met een gratis template een mooie website maken, maar als je de website helemaal naar je hand wil zetten, is een betaalde versie misschien noodzakelijk. Of werk je – net als ik – het liefst met een simpel gratis template en aanvullende plug-ins om een website precies het uiterlijk te geven zoals jij wilt.

Wie zijn de vrijwilligers achter WordPress?

De vrijwilligers achter WordPress zijn programmeurs die zelf websites ontwikkelen voor grote Amerikaanse bedrijven zoals CNNCBSTED etc. . Ze hebben er belang bij dat het ontwerp van hun sites eenvoudig en gebruikersvriendelijk is, zodat meerdere mensen er probleemloos mee kunnen werken. Een journalist moet zich kunnen concentreren op de inhoud van zijn artikel en zich moet niet bezig houden met codes.

Naast de programmeurs zijn er ook vrijwilligers bezig met vertalen, waardoor het nu in 120 talen beschikbaar is.

Ondanks het feit dat WordPress gratis is, zijn er wel wat inkomsten. Veel geld komt binnen dankzij giften. Ook hostingbedrijven betalen WordPress om het programma op een eenvoudige manier te kunnen aanbieden aan hun klanten. Het gratis aanbieden van WordPress wordt door veel klanten als een voordeel ervaren.

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Het is handig om het verschil te weten tussen WordPress.com en WordPress.org. 

WordPress.com is een hostingsbedrijf. Je kunt er gratis bloggen op een subdomein. Je krijgt dan een naam als: https://jouwnaam.WordPress.com/.
WordPress.com zal advertenties op je site plaatsen. Voordeel is gebruikersgemak, nadeel is dat je niet alles mag en kunt. Voor een eigen domeinnaam moet je betalen. 

WordPress.com heeft niets met de ontwikkeling van WordPress te maken. Het is gewoon een bedrijf dat zo handig is geweest dit domein te kopen in de tijd dat dit programma in opkomst was. 

De ontwikkelaar van WordPress vind je op WordPress.org. Hier kun je het programma downloaden. Ook kun je op deze site informatie vinden over plug-ins en templates.
Ze hosten niet zelf, maar raden wel een paar Amerikaanse hostingsbedrijven aan. Zelf host ik mijn websites bij het Nederlandse bedrijf Vimexx.nl. Vimexx heeft een installatieprogramma waarmee je WordPress gratis kunt installeren en binnen twee minuten kunt gebruiken. 
In het artikel ‘hoe zet ik een website online’ kun je hier meer over lezen. 

WordPress groeit nog steeds

Het marktaandeel van WordPress is sinds 2016 gestegen van 58,8% naar 61,8%. Toch is er sprake van een stevige concurrentie van programma’s als WIX en WEEBLY. Het gemak waarmee je met deze programma’s een website kunt bouwen, trekt veel mensen aan. WordPress is iets lastiger aan te leren, maar in mijn optiek is het die moeite meer dan waard.

Voordelen van WordPress

De voordelen van WordPress op een rijte:

 • Gratis – je betaalt alleen voor hosting
 • Met meer dan 4000 thema’s en 54.000 gratis plug-ins heb je alle flexibiliteit die je nodig hebt
 • Volledig in te richten naar je eigen smaak
 • Je kunt je website verplaatsen naar andere hostingservice
 • Gebruikersvriendelijk
 • SEO-vriendelijk
 • Responsive (ziet er ook goed uit op je mobiele apparaat en tablet)
 • Internationaal (120 talen)
 • Ziet er goed uit op alle browsers
 • Je kunt met meerdere mensen aan je site werken
 • Stabiel
 • Heeft een goede structuur
 • Open source
 • Werkt goed voor grote en kleine sites
 • Regelmatige updates
 • Integratie met social media
 • Goede beveiliging
 • Makkelijk te verkopen of over te dragen
 • Met plug-in Woocommerce uit te breiden tot onlinewinkel

Wix, Weebly etc.

Omdat ik zelf geen gebruiker van deze programma’s ben, kan ik niet spreken uit eigen ervaring. Als je googelt op reviews, dan merk je dat vooral Wix veel advertenties heeft geplaatst bij Google en vervolgens vergelijkingen/reviews hebben waar zij goed uitkomen. Je herkent deze sites omdat er direct goede deals voor Wix worden aangeboden.

Bovendien krijg je als affiliate €100 euro om mensen te verleiden om het premiumpakket van Wix te gebruiken. Dat is een behoorlijke commissie en veel mensen zullen er alles aan doen om dit bedrag binnen te krijgen. Het geven van een uitstekende review is dan wel heel verleidelijk.

Voor en nadelen van Wix en Weebly

In het voordeel van Wix speekt de enorme gebruikersvriendelijkheid en je kunt – net als bij WordPress.com – gratis beginnen. Met een paar klikken zet je een website online. Je hoeft niets te coderen en je krijgt een sitenaam cadeau. Dan heb je wel de extensie wix.com achter jouw sitenaam staan. Als je simpel een on-line winkel wil opzetten, is Weebly handiger. De focus van dit bedrijf is daarop gericht. Maar in gebruikersvriendelijkheid is Weebly een beetje gedateerd. 

Gebruikersvriendelijk maar...

Beide programma’s zijn dus gericht op gebruikersvriendelijkheid. Zoekmachinevriendelijkheid heeft geen prioriteit en de websites zijn wat langzaam vanwege de vele scripts die worden gebruikt. Een script is een stukje programmeertaal dat nodig is ten behoeve van de gebruikersvriendelijkheid.

Maar het grootste nadeel is dat beide programma’s een eigen hosting aanbieden. Hier hangt een behoorlijk prijskaartje aan, maar je bent wel van deze bedrijven afhankelijk, omdat Vimexx en Weebly alleen op hun eigen platforms werken.

En omdat er gebruik wordt gemaakt van een eigen programma om een website mee te maken is het heel lastig is om je website te verhuizen. Je bent voor de rest van je websiteleven gebonden aan Wix of Weebly. 

Als je dat geen bezwaar vindt...

Mocht je het extra prijskaartje en het feit dat je gebonden bent aan één aanbieder geen probleem vinden, dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor de gebruikersvriendelijkheid van Wix. Je kunt via onderstaande banner een kijkje nemen op hun website om het allemaal eens gratis uitproberen.  

Conclusie

Het feit dat ik zelf voor WordPress kies, is in dit geval geen reden om precies hetzelfde te doen. Op deze site gebruik ik voor de ontwikkeling van websites altijd WordPress in combinatie met Elementor.  

Ik ben benieuwd naar ervaringen met Wix of Weebly. Als je hier iets over wilt vertellen, kan dat hieronder. 

Plaats een reactie