Verdien geld met je website

In vijf simpele stappen

Hoe zet je een website online in vijf simpele stappen

In 1996 zette ik mijn eerste website online. In die periode was dat lang niet zo makkelijk als nu. Ik had geen eigen domeinnaam en er waren geen handige hulpmiddelen om er iets moois van te maken. Ik heb er nooit geld mee verdiend. Websites bouwen was één van mijn hobbies, maar mijn inkomen verdiende ik als directeur van een basisschool.

Tegenwoordig is een website online zetten een fluitje van een cent. Met behulp van WordPress en een geschikt thema kun je een website in 20 minuten online zetten. Van belang is dat je een goede domeinnaam en een betrouwbaar bedrijf vindt waar je je website onderbrengt. In deze blogpost help ik je op web.

De vijf simpele stappen in dit artikel:

In dit artikel leg ik in simpele bewoordingen uit wat je moet doen om te starten met je website. Op zich zijn de stappen niet moeilijk en als je een goed hostingsbedrijf hebt, helpen ze je als het te technisch voor je wordt.

Kies je domeinnaam

Iedere site heeft een unieke naam. Deze site heet vijfsimpelestappen.nl. Ik heb ook een site met de naam mysterieuzewereld.nl en wij-leven.nu.

In de beginperiode van het internet kon je vaak de naam kiezen die je wilde. Tegenwoordig zijn de meest voor de hand liggende namen al door iemand gekozen en moet je creatiever zijn.

De volgende zaken zijn van belang als je een domeinnaam kiest:

Is je domeinnaam beschikbaar?

Misschien heb je al een idee over een domeinnaam. De eerste stap die je zet is of de naam beschikbaar is. Dat kun je hier doen. Je hoeft nog niets te registeren. Door de gewenste naam in te toetsen krijg je een overzicht van de naam met alle mogelijke extensies. Als er ‘verhuizen’ achter staat betekent dit dat de naam al door iemand anders is geregistreerd.

Kies domeinnaam voor website
Klik op de afbeelding als je wilt zien of jouw domeinnaam beschikbaar is

De extensie: .nl .be .com

Ik heb gekeken of de naam schilderenmetolieverf beschikbaar is. Dit is niet het geval voor schilderenmetoliever.nl. Ik zou nog wel kunnen kiezen voor schilderenmetolieverf.online, schilderenmetolieverf.be of schilderenmetolieverf.eu (enzovoort).

Veel mensen doen dit ook, maar of het handig is?

Nederlanders zijn gewend aan de extensie .nl. De Belgen aan .be. Als je mensen verwijst naar jouw site schilderenmetolieverf.online dan zul je zien dat ze per ongeluk op schilderenmetolieverf.nl terecht zullen komen. Dat is vervelend, omdat jij een lezer misloopt.

De .com extensie is vooral handig als je een internationale site wilt maken.

Koop eventueel extra domeinnamen

Als je wilt voorkomen dat iemand anders dezelfde naam kiest, maar dan met een andere extensie,  kan het de moeite lonen de naam met meerdere extensies aan te schaffen.

Zo vond ik de naam wij-leven.nu erg mooi. Om te voorkomen dat mensen zich vergissen heb ik ook de naam wijlevennu.nl aangeschaft. Het kost me maar een paar euro per jaar, maar mijn site is nu op meerdere manieren te vinden. 

Kies voor een naam die makkelijk te onthouden is

Het liefst kies je voor een krachtige korte naam, bij voorkeur een bestaand woord of een naam die goed uit te spreken is. Probeer afkortingen te vermijden.

Als er geen geschikte naam beschikbaar is, kies dan voor twee of hooguit drie woorden. Vaak wordt je naam daardoor langer en zullen mensen eerder een tikfout maken. Spreek de naam die je op het oog hebt een paar keer uit. Als het lekker loopt, zullen mensen de langere naam makkelijk onthouden.

(Mysterieuze Wereld vond ik bijvoorbeeld ‘lekkerder’ klinken dan Mysterieuze Plekken of Mysterieuze Plaatsen.)

Je naam zegt (bij voorkeur) iets over je product

De naam ‘mysterieuzewereld.nl’ dekt de lading van wat ik met die website voor ogen had. Het gaat over de mysteries op de wereld.

Maar soms moet je creatief denken. Door deze site vijfsimpelestappen.nl te noemen en alles in vijf simpele stappen uit te leggen, wordt de naam op den duur een merknaam.

Omdat je website meestal gevonden wordt via een zoekopdracht, is de naam van je site vooral van belang voor zoekmachines. Als iemand de zoekterm ‘schilderen met olieverf’ intoetst, zal een zoekmachine, zoals Google, schilderenmetolieverf.nl meer waarderen dan een website met de naam SMO.nl (waarbij SMO de afkorting is van Schilderen Met Olieverf). Overigens gaat dit niet op als SMO betere teksten heeft en beter gewaardeerd wordt door bezoekers.

Kies een hostingsbedrijf

Vorig jaar heb ik mijn websites ondergebracht bij Vimexx.nl. Bij de overstap heb ik de volgende overwegingen gehanteerd:

Een Nederlands bedrijf

Het feit dat data dichterbij wordt opgeslagen schijnt invloed te hebben op de snelheid van je website. Ik weet niet of dat werkelijk veel uitmaakt. Voor mij was het belangrijker dat:

 • de website van het hostingsbedrijf in het Nederlands is;
 • alle handleidingen in het Nederlands zijn;
 • de helpdesk Nederlands spreekt.

Duidelijkheid over de prijs

Sommige bedrijven hanteren voordelige prijzen voor het eerste jaar. Daarna moet je het volle pond betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij one.com en siteground.com.

Ik wilde een bedrijf hebben dat een vast en voordelig tarief hanteert en niet na een (half) jaar de prijs verhoogt.

Geen onverwachte kosten

Sommige bedrijven vragen extra geld voor het maken van back-ups, de installatie van WordPress, het gebruik van een Website Builder etc. Ook rekenen veel bedrijven onredelijk hoge opstartkosten.

Als dit niet direct duidelijk is, kun je achteraf voor vervelende (en kostbare) beslissingen komen te staan. Ik zocht een bedrijf waar dit allemaal gratis aanwezig is.

Technische specificaties

Je kunt de technische specificatie van diverse bedrijven naast elkaar zetten. Voor mij was €5,00 per maand een redelijke prijs en ik heb gekeken wat de verschillende aanbieders voor die prijs leverden.100 Gb opslag en onbeperkt dataverkeer is meer dan de meeste andere bedrijven bieden.

Goede recensies

Uiteindelijk heb ik ook goed gekeken naar de gebruikerservaringen. Word je snel geholpen? Is men tevreden over de adviezen? En natuurlijk is de bereikbaarheid van een helpdesk belangrijk. Meestal werk ik in het weekend aan mijn site en als er dan iets mis is, wil ik direct geholpen worden.

Vimexx.nl voldeed aan al deze eisen. 

Eerlijk gezegd moest ik even wennen aan de manier waarop Vimexx werkt. Daar waar one.com (mijn eerdere hostingsbedrijf) uitblinkt in zijn beperktheid (wat voor beginners best prettig is), blinkt Vimexx uit in de vele opties.

Vimexx heeft een aantal hostingspakketten. De goedkoopste kost je op dit moment 45 cent per maand. Je moet dan nog wel een domeinnaam kopen. Met wat registratiekosten en BTW kun je voor iets meer dan een tientje per jaar experimenteren met het bouwen van je eigen site. 

Het is wel raadzaam dit pakket te upgraden als je site succes krijgt of als je website groter wordt. Als je uit de experimenteerfase bent, kun je kiezen voor het medium of pluspakket (of eventueel een nog uitgebreider pakket).

Ik heb het pakket van €0,45 overgeslagen en heb direct voor Webhosting Compleet gekozen. Voor €6,99 per maand had ik een voordeliger en veel beter pakket dan bij one.com. 

Hostingpakket voor je website
Klik op de afbeelding om naar de hostingspakketten te gaan

Ik vond het spannend mijn websites te verhuizen. Stel dat ik alles kwijt zou raken en opnieuw moest beginnen? Ik koos voor zekerheid en liet de eerste website door vimexx verhuizen. De andere sites heb ik zelf gedaan en dat was helemaal niet moeilijk. Je kunt hier lezen hoe je dat zelf binnen een paar minuten kunt regelen. 

De makkelijkste manier om een website te verhuizen.

Installeer WordPress

Ik geef de voorkeur aan WordPress om een website te ontwikkelen. Je kunt hier lezen waarom ik deze voorkeur heb. WordPress installeren bij Vimexx is een fluitje van een cent. Als je na registratie je domein hebt gekoppeld aan je hostingspakket dan is het verder een kwestie van inloggen en WordPress installeren via het installatieprogramma. Je moet wat vragen beantwoorden en na een minuut of twee kun je beginnen met je nieuwe website.

Even wat zaken waar je op moet letten:

 • Installeer WordPress liever niet in een (sub)directory. Het installatieprogramma geeft soms de voorzet ‘blog’. Dat betekent dat de link naar je website dan domeinnaam.nl/blog/ wordt.
 • Installeer de Nederlandse versie van WordPress
 • Vergeet niet een kopie te maken van je wachtwoord en deze ergens op te slaan.
 • Beveilig je site met een SSL certificaat. Dit kun je ook doen als je WordPress al hebt geïnstalleerd. Als je dit niet doet, krijgt je site een melding dat de website niet veilig is. Zo’n rood driehoekje in het zoekscherm schrikt bezoekers af en Google zal jouw site dan zeker niet snel aanbevelen.

Mocht je het installeren van WordPress en een SSL-certificaat toch ingewikkeld vinden, kun je contact opnemen met de helpdesk van Vimexx.

Kies een thema

Een thema zorgt ervoor dat jouw website een mooi en professioneel uiterlijk krijgt. Je kunt een thema via Vimexx kiezen, maar je kunt ook WordPress gebruiken om een thema te installeren.

Zelf heb ik vier voorkeuren die je via WordPress installeert:

 • GeneratePress
 • Astra
 • OceanWP
 • Hello

Op dit moment strijden GeneratePress en Astra bij mij om de eerste plaats. Hello is een mooi lichtgewicht programma dat je samen met Elementor kunt gebruiken, maar ik ben er eerlijk gezegd niet heel erg enthousiast over.

Installeer een aantal plug-ins

Nu de naam Elementor is gevallen, kunnen we direct naar het laatste onderdeel. Een WordPress website maakt gebruik van plugins. Een plugin is een klein extra programmaatje dat ervoor zorgt dat jouw site er nog mooier uit komt te zien of net iets meer kan dan wat een kale versie van WordPress doet.

Verreweg mijn meest favoriete plugin is Elementor. Met de gratis versie van deze plugin wordt het gebruik van WordPress meteen al zoveel makkelijker. Dankzij Elementor hoef ik bijna geen plugins meer te installeren. Dat maakt mijn website betrouwbaar en veiliger.

Toch zijn een aantal plugins aan te raden. Mijn extra plugins zijn:

 • WP Statistics (voor een uitgebreid overzicht van bezoekers, hoe ze op je site terechtkomen, welke zoekwoorden ze gebruiken enz.);
 • Titan Anti Spam & Security (beveiligt je site onder andere tegen spammers en malware);
 • Yoast SEO (dit programma helpt je om beter gevonden te worden in zoekprogramma’s).

Stap voor stap gebruikershandleiding

Als je stap voor stap wilt leren hoe je met een website start, kun je de instructie van Ferdy Korpershoek volgen. Ik heb zijn youtube instructie hieronder geplaatst.

Hij adviseert in zijn film een Amerikaanse hostingprovider (SiteGround) voor je website. Zoals gezegd geef ik de voorkeur aan de Nederlandstalige Vimexx.nl. De prijzen van SiteGround zijn veel hoger dan de prijzen bij Vimexx. Vergelijkbare pakketten zijn 3x zo duur en ze rekenen hoge opstartkosten. De prijs van een domeinnaam is bij SiteGround meer dan €15,00 per jaar.

Hieronder een kleine vergelijking tussen SiteGround en Vimexx. Je kunt op het plaatje klikken om het leesbaar te maken. De prijzen lijken vergelijkbaar, maar bij SiteGround moet je bij verlenging bij 3x zo veel betalen (zie prijs bij Regular).

Plaats een reactie