Verdien geld met je website

In vijf simpele stappen

Verhuis je website

De makkelijkste manier om je website te verhuizen in vijf simpele stappen

Veel mensen blijven onterecht bij een veel te dure en minder goede provider hangen. Ze durven hun website niet te verhuizen uit angst dat er iets mis gaat. Inmiddels heb ik ervaren dat het verhuizen van een WordPress website een fluitje van een cent is. Met een beetje mazzel heb je het binnen een kwartiertje geregeld. Mijn favoriete provider op dit moment is Vimexx. Je kunt hier lezen waarom ik voor Vimexx heb gekozen. 

De eerste (en ingewikkeldste) website kun je door Vimexx verhuizen. Zij doen dat gratis en binnen een dag (meestal enkele uren). Vimmex ondersteunt je tot je site weer net zo werkt als voor de verhuizing. Heb je meer dan één website, dan regel je de verhuizing van de volgende sites natuurlijk zelf.

All-in-one migration, de beste plugin

Ik heb diverse plug-ins gebruikt om websites te verplaatsen. Inmiddels heb ik mijn ideale plug-in gevonden. Het is de all-in-one WP migration. Eerder heb ik gebruik gemaakt van duplicator en dat ging ook altijd goed, maar de eenvoud van het verplaatsen van een website met all-in-one WP migration is verbluffend. 

Het programma is gratis en direct te gebruiken voor websites tot 512 MB. Is je website groter, dan zou ik de betaalde versie van de plug-in overwegen of de verhuizing door Vimexx laten uitvoeren.

De plug-in maakt één bestand van je totale site; van je WordPress installatie, je bestanden, je plug-ins, posts en foto’s etc. Dit bestand wordt naar je computer gedownload.

Vervolgens verhuis je je domeinnaam en installeer je WordPress. Je hoeft dan alleen nog maar dezelfde plug-in te installeren en het betreffende bestand te importeren.

Als dat klaar is, staat je website op de nieuwe plek. Zelfs je inlognaam en wachtwoord is gelijk aan dat van je vorige site.

Tip!

Het kan nooit kwaad om een reserve back-up van je site te maken met een ander programma (bijvoorbeeld Duplicator). Ik doe dit vaak voor de zekerheid, maar heb die extra back-up nog nooit nodig gehad. 

Hieronder volgt  een stapsgewijze uitleg en een instructievideo.

De vijf simpele stappen zijn:

Maak een speciale back-up van je site (inpakken)

Voordat je een speciale back-up gaat maken, installeer je de plug-in all-in-one WP migration. Nadat je de plug-in geactiveerd hebt, kies je in de menubalk voor Exporteer. Je zult zien dat je uit verschillende opties kunt kiezen; het makkelijkste is om te kiezen voor bestand. Dit bestand wordt automatisch in je download directory geplaatst.

Video afspelen

Vraag een verhuistoken aan bij je oude provider

Nu moet je je domeinnaam opzeggen bij je oude provider.
Hoe dit moet, is per provider verschillend. Als je het niet direct kunt vinden, vraag  bij de helpdesk van je oude provider hoe het moet, maar meestal wijst het zich vanzelf.

Het belangrijkste is dat je een verhuistoken (of Auth-id) aanvraagt. Dit is een serie tekens, die je moet invullen als je je site wilt verhuizen.

Zodra je een verhuistoken hebt ontvangen, kun je het domein naam bij Vimexx registreren. Je kunt deze link volgen om direct op de juiste pagina te komen bij Vimexx. 

www.vimexx.nl/domeinnaam/domeinnaam-verhuizen

Registreer je domeinnaam bij Vimexx

Hier vul je je domeinnaam en verhuistoken in. Als je al een hostingpakket hebt bij Vimexx, hoef je nu geen nieuw hostingpakket meer aan te schaffen.

Heb je nog geen hostingpakket, is dit een goed moment om er een aan te schaffen. Voor een normale website is het PLUS pakket meer dan voldoende.

Controleer bij de betaling goed of je precies hebt aangeschaft wat je wilde. Mocht je per ongeluk een hostingpakket hebben aangevinkt dan kun je deze uit de winkelmand verwijderen. LET OP: Vimexx biedt vaak extra domeinnamen gratis aan. Als je deze niet echt nodig hebt, weiger ze dan. Over een jaar moet je er namelijk wel voor betalen!

Als alles goed gaat wordt de verhuizing van je domeinnaam binnen een paar uur (of veel sneller) geregeld.

Koppel je domeinnaam aan je hostingpakket

Nu moet je je domeinnaam aan het juiste hostingpakket koppelen 

Hiervoor log je in bij Vimexx en ga je naar domeinen beheren in het menu aan de linkerkant. Klik op je domeinnaam en op het volgende scherm vink je je domeinnaam aan en koppel je deze aan je hostingpakket.

domein koppelen vimexx

LET OP:  het kan even duren voordat dit is verwerkt. Mocht je bij de installatie van WordPress een foutmelding krijgen, dan zit er niets anders op dan even te wachten. 

Installeer WordPress

  1. Kies in het rechtermenu voor hosting beheren
  2. Kies voor direct inloggen
    Je komt in het panel van direct admin terecht.
  3. Kies voor het domein dat je wilt bewerken
  4. Scroll naar beneden – onderaan zie je Web applications
  5. Kies voor WordPress, dit opent installatron
  6. Bovenin kies je voor + install this application
installatron

Bij het invullen let je op de volgende zaken:

Location – Let goed op dat je voor de goede domeinnaam kiest.

De directory maak je leeg door het woordje blog weg te halen.

Version -De aanbevolen versie is goed, maar kies bij taal voor je voorkeurstaal, bijvoorbeeld Nederlands.

Settings – Eigenlijk is dit niet belangrijk als je een website verhuist.
De settings worden overschreven als je je vorige website terugzet. Toch noteer ik de inlognaam en het wachtwoord altijd voor de zekerheid. Als er iets mis gaat, weet ik in ieder geval dat ik met deze inlognaam en het wachtwoord dat ik hier heb ingevuld weer terug kan keren naar deze installatie van WordPress.

Als je alles hebt ingevuld, kies je onderaan de pagina voor install.

Op de volgende pagina kun je direct doorklikken naar het administratie panel van je website. Handig, dan hoef je niet in te loggen. 

Importeer je oude site naar de nieuwe omgeving

Nu wordt het leuk! Je gaat je oude website omzetten naar Vimexx.  

Je begint met het downloaden van de plug-in All-in-one WP Migration. Als je deze hebt geactiveerd, kies je in de menubalk voor importeer. Je kiest voor bestand.

Het bestand dat je wilt importeren, staat als het goed is in je directory met downloads. De naam begint met het adres van je website en heeft de extensie .wpress.

Kies voor installeren en wacht rustig af. Als je de melding krijgt: Het importproces overschrijft je website inclusief etc., kies je voor doorgaan. Deze melding betekent dat de installatie van WordPress, die we een paar minuten geleden hebben gedaan, wordt overschreven. Dat is precies wat we willen.

Na een paar minuten is het proces klaar. Het enige dat we nog moeten doen is controleren of de permalinks goed staan. Dit zijn links die verwijzen naar je website en je moet controleren of de structuur nog klopt. Meestal hoef je dit alleen maar te bevestigen. Misschien dat je een tussenmelding krijgt dat WordPress de database moet bijwerken. Klik daarop voor akkoord. Als het klaar is, klik je op doorgaan en log je opnieuw in met de codes die je gewend bent te gebruiken voor je oude website. 

De laatste controles...

Het programma checkt nog of je mailadres klopt. Dit is van belang, omdat je deze nodig hebt als je ooit je wachtwoord kwijtraakt.

En dan zie je de permacodes staan. Controleer of het blauwe bolletje bij Berichtnaam staat. Dit betekent dat al je blogs de naam krijgen van de titel van je blog en niet een datum of onverklaarbaar nummer. Als dit op je vorige website anders stond, omdat je dat mooier of makkelijker vond, dan laat je het zo staan als jij wilt.

Kies voor wijzigingen opslaan onder in het scherm en controleer of je website goed werkt.

TIP!

Als je bij controle de melding krijgt:

Website niet beveiligd

Gebruik de plug-in Really Simple SSL om je website te versleutelen. Je site is dan herkenbaar met een slotje en je URL start met HTTPS. In deze videofilm laat ik je in twee minuten zien hoe dat moet:

Video afspelen

Mocht je bij het zelf verhuizen van je website toch nog een probleem tegenkomen, vraag dan hulp aan de helpdesk van Vimexx. 

Plaats een reactie